El Campello

El centre sanitari integrat del Campello s’implica en la detecció de factors de risc cardiovascular en la població

Professionals del Centre Sanitari Integrat (CSI) del Campello, adscrit al Departament de Salut Alacant – Sant Joan d’Alacant i dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, han posat en marxa unes jornades de salut cardiovascular en el centre social El Barranquet del Campello. Aquestes jornades han estat obertes a la població de la localitat i han tingut la finalitat de sensibilitzar la població sobre la prevenció cardiovascular.

L’objectiu d’aquesta activitat comunitària, en la qual han participat al voltant d’un centenar de persones, és detectar l’existència de factors de risc cardiovascular en individus sans, identificar la falta de control en pacients ja diagnosticats, així com promoure hàbits saludables per a la prevenció de malalties cardiovasculars i cerebrovasculars a la població del Campello.

Així mateix, amb aquesta activitat, es pretén «conscienciar la població amb malaltia cardiovascular i amb factors de risc sobre la importància que té la seua implicació i responsabilitat en el control de la seua malaltia, seguint les recomanacions i els controls plantejats pels professionals sanitaris», ha assenyalat la responsable d’aquestes jornades, la doctora Rosa María Palacios, metgessa de família del CSI del Campello.

Impulsar una cultura d’hàbits saludables (basada en l’exercici físic, una alimentació baixa en greixos, sal i colesterol, rica en fruites i verdures, no fumar, etc.), ha sigut un altre dels objectius que s’han marcat els professionals.

Per a incidir en tot això, prevenció, detecció del risc, control i sensibilització, s’han dut a terme diverses actuacions, que han donat inici amb una xarrada sobre «Factors de risc cardiovascular», impartida per les residents de Família de quart any assignades al CSI del Campello, María García i Maite Bru.

A més, com a part d’aquesta iniciativa de sensibilització, s’han entregat als assistents fullets informatius i material divers amb consells sobre alimentació i activitat física.

Pel que fa a la detecció de factors de risc cardiovascular en individus sans i el control dels ja diagnosticats, s’ha realitzat un taller en què s’han realitzat distints mesuraments clínics a la població, com ara la tensió arterial, la glucèmia capil·lar, el colesterol capil·lar, l’índex de massa corporal i l’existència d’EPOC en fumadors (per mitjà de la tècnica d’espirometria digital). En aquest, hi han participat la coordinadora d’Infermeria del centre, Ana Barbero, la doctora Sara Carrascosa, així com estudiants d’Infermeria i residents de Medicina i Infermeria Familiar i Comunitària assignades al CSI del Campello.

Resultats obtinguts

Un 70 % dels participants en aquest taller van ser dones d’entre 25 i 84 anys i un 30 % homes d’entre 47 i 84 anys. Pel que fa als resultats, un 46 % de les dones estaven en normopés i el 54 % tenien sobrepés o obesitat. S’ha detectat que el 37 % d’elles presentaven la tensió arterial alta, un 7 % la glucèmia elevada, un 44 % el colesterol fora de rang i el 10 % eren fumadores.

Quant als homes, el 28 % estaven en normopés i el 72 % tenien sobrepés o obesitat. El 29 % presentaven una tensió arterial alta, el 22 % la glucèmia i el 29 % el colesterol, i el 14 % eren fumadors.

Aquestes dades, encara que obtingudes a xicoteta escala, reflecteixen la importància que els individus sans també es realitzen controls periòdics i de llançar missatges que promoguen una cultura saludable entre la població.